Wednesday, December 9

Baking Day 3

Major Baking Day 3, with my friend Ingunn today. We planned "Pepperkaker" ( ginger bread cookies- the traditional Norwegian Christmas/ Advent to-do) with the kids, and then "Berlinerkranser" Berlin wreaths, and "Chocolate/ coconut cookies". Worked while the twins on both sides slept, drinking Cortados and rolling like crazy.







Recipe as follows. This is an old traditional cookie, from my mom's mom.

Berlin Wreaths:
2 bolied eggs
2 egg yolks
125g suger
300g flour
250g butter (the real thing)
eggwhites for brushing
Suger pearls and/or finely chopped almonds for topping

Norwegian recipe:

Berlinerkranser
2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 gr. sukker
300 gr. hvetemel
250 gr. smør
Eggehviter til pensling
Perlesukker

I stekeovnen: 175 grader i 10 minutter

Kok eggene i 8 minutter. Gni ut de kokte eggeplommene, bland inn de rå. Visp egg og sukker godt. Tilsett hvetemel og mykt smør vekselvis. (NB! Smøret må ikke smeltes.) Avkjøl deigen. Trill tynne pølser og form små kranser. Pensle med eggehvite og dypp i perlesukker. For å få riktig fin fasong på kransene, kan en avkjøle dem godt før en pensler og dypper. Deigen er ganske myk, så kjøkkenet må ikke være for varmt under baksten.

Well, two sorts down, 5 to go...

No comments:

Post a Comment